بالانس چرخ خودرو چیست و چرا مهم است؟
بالانس چرخ خودرو یعنی تراز و تعادل چرخ ها برای رانندگی ایمن تر؛ همین امر می تواند بر سلامت سرنشینان بسیار تأثیرگذار باشد.
فراموش نکنید که ماشین شما یک سیستم پیچیده از قطعات متعددی است که به صورت متقابل با یکدیگر در تعامل هستند. هنگامی که یکی از این قسمت ها آسیب می بیند، تا زمانی که سایر قسمت های متصل تحت تأثیر قرار گیرند، اثرات منفی را مشاهده می کنید؛ ظهور این علائم و نشانه ها فقط به زمان وابسته است.
یکی از این مسائل مهم که می تواند به سرعت از کنترل شما خارج شود، تراز نادرست چرخ یا عدم بالانس چرخ خودرو است. تراز چرخ ها بر سیستم تعلیق خودرو و سلامت لاستیک های خودروی شما تأثیر می گذارد. بالانس چرخ ماشین بسیار اهمیت دارد و این موضوع می تواند به ایمنی خودرو هم مربوط باشد.
تراز چرخ یا بالانس لاستیک خودرو چیست؟
تراز، به تنظیم سیستم تعلیق خودرو اشاره دارد؛ یعنی همان سیستمی که یک وسیله نقلیه را به چرخ های آن متصل می کند. تراز به معنای تنظیم چرخ ها یا تنظیم خود لاستیک ها نیست. واژه کلیدی “تراز”، بیشتر برای تنظیم زوایای لاستیک ها مناسب است؛ چیزی که بر نحوه تماس آنها با سطح جاده تأثیر می گذارد.
هنگام بررسی تراز لاستیک و بالانس چرخ خودرو، یک مکانیک عمدتاً به سه چیز توجه دارد:
1-قوس یا خمیدگی (تحدب یا زاویه انحرافی):
قوس یا خمیدگی، معرف زاویه لاستیک به سمت داخل یا خارج از سمت جلو است. شیب بیش از حد به سمت داخل یا خارج، که به عنوان قوس منفی یا مثبت نیز شناخته می شود، نشان دهنده تراز نامناسب است و نیاز به تنظیم دارد. یاتاقان های فرسوده، اتصالات ساچمه ای و سایر قسمت های تعلیق چرخ نیز ممکن است در ناهماهنگی قوس و این انحراف نقش داشته باشند.
2-تراز لبه لاستیک:
هم ترازی لبه یا سر لاستیک، به میزان چرخش لاستیک های شما به داخل یا خارج گفته می شود که از سمت بالا قابل مشاهده است.
3- زاویه چرخش:
زاویه چرخش شما به تعادل فرمان، ثبات و پیچیدن هنگام رانندگی کمک می کند. اگر زاویه چرخش مثبت داشته باشید، محور فرمان به سمت راننده متمایل می شود. زاویه چرخش منفی به معنای کج شدن محور فرمان به سمت جلوی خودرو است.
چه چیزی باعث تراز نامناسب چرخ های خودرو می شود؟
یکی از دلایل رایج که باعث عدم تراز بودن چرخ های خودرو می شود، ضربه ناگهانی می باشد؛ این پدیده، زمانی اتفاق می افتد که با سرعت زیاد، خودرو به مانعی برخورد می کند.
افتادن در گودال یا چاله ها و میله و تیرک های بدون محافظ مناسب می تواند به سیستم تعلیق، تراز چرخ ها و بالانس چرخ خودرو آسیب جدی وارد کند و کارایی سوخت خودرو و مهم تر از آن، ایمنی ماشین را به شدت مختل سازد.
حتی برخوردهای کوچک و برخورد با حاشیه خیابان ها نیز می تواند خودرو را از تراز بودن خارج کند، اما از آنجایی که آسیب قابل مشاهده و اندک وجود دارد، رانندگان عمدتاً آنها را نادیده می گیرند.
بیشتر بخوانید: با انواع تجهیزات صافکاری خودرو آشنا شویم
علائم عدم بالانس چرخ خودرو چیست؟
علاوه بر نشانه های پارگی و سایش تایرها، مهم ترین دلیل اهمیت بالانس چرخ خودرو، رانندگی ایمن، کاهش تنش ها و فشارهای وارد بر اجزای سیستم تعلیق خودرو و بهبود هندلینگ یا کارکرد خودرو است.
اگر به این موضوع مشکوک هستید که آیا به تراز چرخ ماشین نیاز دارید یا خیر، در ادامه متن، چند علامت و نشانه وجود دارد که باید به دنبال آنها باشید و به شما می گوییم که چه کاری باید انجام دهید:
1- کشیده شدن ماشین به هر طرف: برای بررسی اینکه آیا مشکلی در بالانس چرخ خودرو دارید، ماشین خود را به یک پارکینگ مسطح ببرید یا در میانه یک جاده خلوت رانندگی کنید؛ سپس به نحوه واکنش فرمان خودرو دقت کنید.
2- لرزش فرمان ماشین: یکی دیگر از علامت هایی که نشان میدهد تراز چرخ های خودروی شما ممکن است نامناسب باشد این است که فرمان خودرو در سرعت های بالاتر، می لرزد. این امر میتواند بر فرسودگی لاستیک ها تأثیر منفی بگذارد و اگر در اولین فرصت به آن توجه نکنید، منجر به پنچر شدن یا ترکیدن لاستیک خواهد شد. همچنین ممکن است خودروی شما یک مشکل مربوط به سیستم تعلیق داشته باشد.
3- سایش ناهموار لاستیک ها: سایش و سلامت لاستیک تا حد زیادی تحت تأثیر ناهماهنگی و عدم تراز چرخ ها قرار می گیرد. اگر الگوهای سایش لاستیک خودرو، خارج از مرکز است یا یکی از لاستیک ها بیشتر از بقیه فرسوده شده است، بی شک، بالانس خودروی شما بر هم خورده است. یکی از دلایل رایج سایش لاستیک، عدم چرخش صاف و یکنواخت آن است. تایرهایی که تراز نیستند، الگوهای سایش متعددی را ایجاد می کنند؛ مانند سایش بیش از حد در لبه داخلی و یا لبه های بیرونی لاستیک ها.
بالانس چرخ خودرو چیست؟
تعادل چرخ یا بالانس چرخ خودرو برای رانندگی آرام، ایمنی بیشتر، عدم سایش و پایداری لاستیک ها، ضروری است و به لاستیک ها اجازه می دهد بدون هیچ گونه لرزش، بچرخند. متمایز از تراز چرخ ها، بالانس تایر به جبران هر گونه عدم تعادل وزن در ترکیب لاستیک-چرخ هم اشاره دارد. بالانس خودرو اغلب همراه با تراز چرخ ها انجام می شود.
اگر وضعیت نامتعادلی روی فرمان احساس می کنید، هر چهار چرخ جلو و عقب را بالانس کنید. نامتعادل بودن بالانس چرخ های عقب را اغلب می توان از طریق عملکرد فرمان احساس کرد.
بیشتر بخوانید: تجهیزات تعمیرگاهی خودروهای سنگین
بالانس چرخ خودرو و لاستیک ها را چه زمانی چک کنیم؟
به طور متوسط، در هر 5000 تا 6000 کیلومتر، باید تعادل و تراز چرخ خودرو را بررسی کنید و هر بار که لاستیک های جدید را جایگزین می کنید، بالانس چرخ خودرو باید به طور خودکار بررسی شود.
به یاد داشته باشید که انجام انواع بالانس چرخ را به تاخیر نیندازید. اطمینان حاصل کنید که این خدمات را از یک مرکز معتبر، مخصوص نصب تایر دریافت کنید. تعمیرگاه های خودرویی که بهترین تجهیزات تعمیرگاهی خودرو را دارند، برای این کار، پیشنهاد می شوند.
پیشنهادهایی برای تراز، تعادل و بالانس چرخ خودرو
کارشناسان خودروسازی اکنون بر این باورند که دو روند “سیستمهای تعلیق سبک” و “لاستیکهای با کیفیت پایینتر”، نیاز به تعادل و تراز و بالانس چرخ خودرو را در دوره های منظمتر افزایش دادهاند؛ مدل های جدیدتر ن،سبت به خودروهای قدیمیتر و سنگینتر، به عدم تعادل، حساس تر هستند.
تراز و تعادل نامناسب چرخ ها می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در نحوه عملکرد خودروی شما شود. علاوه بر اینکه یک خطر ایمنی را ایجاد می کند، روی آج و پایداری لاستیک شما تأثیر منفی می گذارد؛ بالانس چرخ خودرو به طور قابل توجهی، بازده سوخت خودروی شما را کاهش می دهد و عملکرد کلی وسیله نقلیه شما را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد.
ساییدگی ناهموار آج، کشیده شدن خودرو، یا انحراف فرمان خارج از مرکز، یا لرزش زیاد، همه نشانه هایی هستند که ثابت می کنند ایمنی سرنشینان هنگام رانندگی در جاده ممکن است در خطر باشد. با مشاهده اولین نشانه ها، خودرو را به کارشناسان و تکنسین ها نشان دهید تا یک بررسی ایمنی را انجام دهند و اطمینان حاصل شود که رانندگی با ماشین شما، به همان اندازه ای که فکر می کنید ایمن است.