صفر تا صد معرفی تجهیزات تعمیرگاهی خودرو – قسمت اول

انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

قبل از هر چیزی نیاز است که شما عزیزان یک مقدمه و آشنایی ابتدایی در این باره که تجهیزات تعمیرگاهی خودرو، چه نوع وسیله هایی هستند و در چه زمینه هایی مورد استفاده قرار می گیرند، داشته باشید.

به طور کلی، هر گونه ابزار، دستگاه، ماشین آلات و دستگاه های صنعتی که به تعمیرکاران برای تعمیر و راه اندازی انواع خودروی معمولی و غیر معمولی، سبک و سنگین، ساده و صنعتی و غیره، کمک می کنند، تجهیزات تعمیرگاهی خودرو گفته می شود.

اصلاً اگر کمی به نام این تجهیزات دقت کنید، متوجه خواهید شد که این دستگاه ها صرفاً و منحصراً برای تعمیر ماشین آلات و خودروهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو، جزو لوازم تخصصی یک تعمیرگاه به حساب می آیند. این عبارت به این معناست که برای کار کردن با این تجهیزات، شما نیاز به تخصص و علم کافی درباره ساختار این وسایل خواهید داشت. بدون داشتن و تخصص استفاده، داشتن این مدل تجهیزات، بی فایده و عبث خواهد بود.

از این رو عموماً افرادی به دنبال تهیه انواع تجهیزات تعمیرگاهی ماشین می روند که خودشان یک تعمیرگاه خودرو داشته باشند و یا قصد راه اندازی یک تعمیرگاه این چنینی را داشته باشند.

نکته جالب توجه درباره انواع تجهیزات تعمیرگاهی این است که این تجهیزات در عین تنوع خیلی گسترده، از یک همبستگی و شباهت خاصی نیز برخوردارند. یعنی اینکه مثلاً یک تعمیرکار برای تعمیر یک خودروی شخصی معمولی و یا تعمیر یک خودروی صنعتی خیلی تخصصی، از یک سری تجهیزات تعمیرگاهی مشترک استفاده می کند که صرفاً یک کار را برای مکانیک انجام خواهند داد. اما وجه تمایز این دو سری وسیله، تنها در ابعاد آن ها خواهد بود نه در سایز و اندازه!

با تکیه بر اطلاعات ابتدایی ارائه شده، در ادامه مفصلا به معرفی انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو خواهیم پرداخت.

فهرست مطالبی که در این بحث می خوانید به صورت زیر هستند:

 

انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو را بشناسیم

با توجه به مطالب ذکر شده در پاراگراف های قبلی، حالا متوجه شدیم که تجهیزات تعمیرگاهی خودرو، می تواند انواع خیلی مختلفی داشته باشند که تنوع، گاهی بر اساس کارایی و در اکثر موارد بر اساس ساز و اندازه و قدرت تجهیزات است که به وجود می آیند.

در این بخش به گونه این تیتروار، به معرفی چند نمونه از انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو خواهیم پرداخت:

رادیاتور شو، انژکتور شو، انواع دستگاه لاستیک درار ماشین، دستگاه بالانس چرخ خودرو، انواع لوازم آپاراتی و پنچرگیری، ابزارهای صافکاری ماشین، تجهیزات تست سیستم برق و باتری ماشین، تجهیزات تست و تعویض روغن خودرو، انواع جک تعمیرگاهی خودرو، اتاق رنگ خودرو، بخار شوی صنعتی، دستگاه های تنظیم فرمان ماشین، دستگاه تستر ایسیو و غیره، همگی مواردی هستند که می توانند در لیست انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو قرار گیرند.

هر کدام از این وسیله ها و تجهیزات نام برده شده، خودشان نیز بازارهای ریزتر و جزئی تر مخصوص به خودشان را دارند که معمولاً باید خریداری شوند. جالب است بدانید که این لوازم عموماً در محیط های تعمیرگاهی خودرو مانند باطری سازی، آپاراتی و مکانیکی ها و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.

در واقع مهم ترین کاربردی که می توانیم برای انواع تجهیزات تعمیرگاهی تعریف کنیم شامل تعمیر خودروهای سبک و سنگین و سرویس‌ های دوره ‌ای آن ها خواهد بود. در واقع همین عبارت کوتاهی که به عنوان کاربرد تجهیزات کارگاهی عنوان کردیم، طیف بسیار بسیار گسترده ای از فعالیت های مکانیکی در سطح ابتدایی و تخصصی را دربر خواهد گرفت. البته که این تجهیزات با پیشرفت روزانه علم و تکنولوژی نیز، بروزتر و پیشرفته تر خواهند شد. در ادامه به معرفی تک تک این تجهیزات و کاربردهای آن و نحوه  استفاده از آن ها خواهیم پرداخت.

رادیاتور شو چیست + مزایای آن

همان طور که از نام این دستگاه مشخص است؛ رادیاتور شو یک دستگاه بسیار کاربردی در تعمیرگاه هاست که وظیفه آن نظافت و شست و شوی رادیاتور خودرو می باشد. البته که همه از اهمیت خیلی خیلی بالای رادیاتور در خودروهای مختلف و نحوه عملکرد آن ها، اطلاع دارید. از این رو، خود دستگاه رادیاتور شو نیز به نوبه خود، یک دستگاه بسیار مهم در تمیز کردن و بالا بردن کارایی رادیاتور معرفی می شود.

در واقع رادیاتورها به وسیله مایع خنک کننده، امکان خنک سازی سیستم کلی خودروی شما را فراهم می کنند. با توجه به این عملکرد، دو عامل مهم تجمع فلز گرم شده و آب در حال تبخیر، می توانند اختلالات مختلفی را در سیستم عملکرد رادیاتور به وجود آورند. با توجه به برزو اختلالات در رادیاتور، اهمیت شست و شوی آن، به وضوح حس خواهد شد که در اینجا، رادیاتور شو، نقش بسیار مهمی را ایفا خواهد کرد.

رادیاتور شو یک دستگاه دارای چرخ است که دو شیلنگ مخصوص جریان شستشو دهنده برای آن تعبیه شده است. آب داغ شده توسط هیترها تا حدود 80 درجه سانتی گراد و یا حتی بیشتر، افزایش دما پیدا می کند و سپس این محلول داغ به واسطه شیلنگ ها به سمت رادیاتور ماشین هدایت شده و تمام جرم و رسوب موجود در مسیر خود را از بین می برد. این کار باعث افزایش کارایی و راندمان عملکردی رادیاتور خواهد شد.

از جمله مزیت های رادیاتور شو نیز می توانیم به مهم ترین آن یعنی، تمیز کردن و پاکسازی کلی رادیاتور، بدون هیچ گونه آسیبی به بخش های دیگر خودرو، اشاره کنیم. این دستگاه یکی از امن ترین دستگاه هایی است که می کند سلامت رادیاتور را تضمین کرده و راندمان کاری آن را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.

علائم خرابی رادیاتور خودرو چیست؟

با توجه به اهمیت رادیاتور در سیستم عملکرد خودرو، شناخت علائم خرابی رادیاتور، می تواند تاثیر بسیار بزرگی در حفظ سلامت خود رادیاتور و نهایتا موتور خودرو داشته باشد. به هر حال برقراری یک دمای نرمال در مسیر کارکرد درست تمامی قطعات خودرو، کاریست که بر عهده رادیاتور گذاشته شده است. از جمله مهم ترین علائم خرابی رادیاتور می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم :

1-بالا رفتن دمای بیش از اندازه فضای داخل اتاقک خودرو:  خیلی ساده است. وقتی که رادیاتور یک خودرو نتواند به خوبی کار کند، دمای آن بالا می رود و در نتیجه دمای کلی موتور و همچنین تمامی قطعات بالا خواهد رفت. این بالا رفتن دما، می توان باعث گرمای زیاد در اتاقک خودرو شود که می تواند یکی از علائم خرابی رادیاتور تلقی گردد.

2-نشت آب از رادیاتور: این موضوع نیز یکی از علائم خرابی رادیاتور است. مثلا دیده شدن آب سبز و یا زرد در زیر خودرو، می تواند علائمی دال بر خرابی رادیاتور تلقی شود.

3-روشن شدن چراغ آمپر آب رادیاتور: این موضوع نیز می تواند یکی از علائم خرابی رادیاتور باشد. در واقع وقتی آمپر آب جلوی خودرو، روشن می شود، نشان دهنده این است که آب داخل رادیاتور کاهش پیدا می کند و نشست دارد و باید خیلی زود پیگیری شود.

4-چسبناک شدن مایع داخلی رادیاتور: مایع ضد جوش داخل آب رادیاتور یکی از موادی است که اگر رادیاتور به خوبی کار نکند، غلیظ می شود. این غلظت مانع از رسیدن مایع خنک کننده به موتور خواهد شد. این عدم رسیدگی نیز می تواند خرابی موتور و گیربکس را به همراه داشته باشد.

5-شکستگی و خرابی لوله های رادیاتور: این موضوع نیز می تواند یکی دیگر از علائم خرابی رادیاتور باشد. البته این لوله ها ممکن است گاهی اوقات بر اثر رسوبات خیلی زیاد، پوسیده شده و شکسته شوند.

6-مشاهده بخار از کاپوت ماشین و یا زیر خودرو: این موضوع نیز یکی از علائم خیلی خیلی مهمی است که می تواند دال بر خرابی رادیاتور تعریف شود. در این شرایط باید خیلی خیلی سریع ماشین را خاموش کرد. چرا که دمای خیلی زیاد ناشی از خرابی رادیاتور به طور حتم، می تواند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

اما یکی دیگر از مواردی که از اجزای رادیاتور محسوب می شود و می تواند در نهایت خرابی رادیاتور را نیز به همراه داشته باشد، خرابی درب رادیاتور است.

انژکتور شو چیست + مزایا

همان طور که نام این قطعه نیز مشخص است، انژکتور شوها، دستگاه هایی هستند که به وسیله آن ها می توانید انژکتورهای ماشین را تمیز کنید. البته اکثر انژکتورشوها به عنوان یک دستگاه بررسی سلامت انژکتورها نیز معرفی می شوند.

به طور کلی، انژکتورشوها یک کار را برای انواع خودروها انجام می دهند اما با این حال، ما انواع مختلفی از انژکتورشوها داریم که وجه تمایز آن ها را می توانیم در تعداد محفظه شستشو و سیستم الکترونیکی آن ها تعریف نماییم. اگر به ساختمان انژکتورشوها نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که این دستگاه ها از یک سری محفظه های استوانه ای تشکیل شده اند که به اصطلاح به آن ها سیلندر می گویند.

هر چقدر تعداد این سیلندرها بیشتر باشد، ظرفیت انژکتورشو نیز به همان نسبت بالاتر و بیشتر خواهد بود. از این رو معمولا انژکتورشوها را با نام هایی مانند انژکتورشوی 4 سیلندر، 6 سیلندر و 8 سیلندر معرفی می کنند که این عبارات به معنای ظرفیت دستگاه است.

اما مورد دومی که می تواند وجه تمایز انواع انژکتورشوها حساب شود، سیستم الکترونیکی آن هاست. این سیستم الکترونیکی یک سری برنامه های از پیش تنظیم شده هستند که در آن ها، فاکتورهایی مانند دور موتورهای مختلف برای پاشش و اصلاً عوامل موثر بر کیفیت تمیزکنندگی دستگاه، قابل تغییر می باشد.

اما در انتهای این بخش، در ارتباط با مزیت های انژکتور شو، همین کافیست که بگوییم، این دستگاه می تواند سلامت و نظافت تمامی انژکتورهای یک خودرو را تضمین نماید. از این رو مواردی مانند کاهش میزان مصرف سوخت، عملکرد بهتر موتور خودرو، افزایش میزان قدرت موتور، بررسی توزیع سوخت انژکتور، قابلیت نشت یابی انژکتور، قابلیت تمیز کردن و شستشوی انژکتور و کاهش میزان آلاینده های مضر و غیره، از جمله مهم ترین مزیت های انژکتورشوها به حساب می آیند.

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

 

سیستم انژکتور خودرو چگونه کار می کند؟

سیستم انژکتوری، بخشی سیستم سوخت خودروهایی با موتورهای احتراقی می باشند. انژکتورها یک دستگاه سیستمی الکترومکانیکی هستند که وظیفه آن ها سوخت رسانی به کلیت سیستم خودرو می باشد. این سیستم از اهمیت بسیار بالایی در بررسی نهایی خودرو برخوردار است.

سیستم انژکتور خودرو، محدودیت سوخت ندارد و با هر نوع سوختی سازگار است. اما به طور کلی موتورهای دیزلی، بنزینی و گازی، موارد استفاده از این سیستم ها می باشند. سیستم های انژکتور انواع مختلفی دارند.

اگر بخواهیم مستقیماً درباره انواع سیستم های انژکتوری صحبت کنیم، باید خدمت تان عرض کنیم که این سیستم ها به صورت کلی به سه دسته تقسیم می شوند. که این سه دسته عبارت است از: سیستم انژکتوری مرکزی، سیستم انژکتور توزیع شده، سیستم انژکتور مستقیم.

هر کدام از این سیستم ها، ویژگی ها و کاربردهای خاص خودشان را دارند. به عنوان مثال، سیستم های انژکتوری مرکزی را به هیچ وجه نمی توانید در اتومبیل های مدرن پیدا کنید. یا مثلاً بهترین سیستم برای موتورهای بنزینی، تا به امروز، سیستم های انژکتوری توزیع شده هستند که به آن ها سیستم های چند انژکتوری نیز گفته می شود.

یک سیستم انژکتوری به طور کلی از یک سری قسمت های ثابت تشکیل می شود که از جمله این بخش ها می توانیم به مواردی همچون یک دریچه لاستیکی مانع ورود هوا در نقطه اتصال سلول سوختی به مدار خط، سیم پیچ آهنربای الکتریکی، فیلتر، سوزن، جریان الکترومغناطیس و چشمه ای که سوزن برآمده را به جای خود برگرداند.

این عناصر تنها بخشی از قسمت های ثابت یک انژکتور هستند که در کارایی این قطعه، نقش بسیار مهمی را به نوبه خود ایفا می کنند. اما به طور کلی، انژکتورها نیز مانند هر قطعه دیگری در ماشین ها، با پیشرفت علم و تکنولوژی روزبروز، پیشرفته تر می شوند.

انواع دستگاه لاستیک درار ماشین

همان طور که نام این دستگاه نیز مشخص است، دستگاه لاستیک درار، یک دستگاه بسیار پرکاربرد به عنوان تجهیزات تعمیرگاهی خودرو می باشد. این دستگاه برای خارج نمودن انواع لاستیک از کالبد اصلی خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.

این وسیله عموما یکی از مهم ترین دستگاه های تعمیرگاه های خودرو، پنچرگیری ها، تعویض روغنی ها و آ‌پاراتی ها به حساب می آید. در واقع لاستیک درار خودرو باعث می شود تا کارهای مربوط به تعویض لاستیک  در امن ترین حالت ممکن و بدون ورود هیچ گونه صدمه به آن ها انجام شود.

لاستیک درارها انواع مختلفی دارند که از جمله آن ها می توانیم به مواردی مانند لاستیک درار ۳ پدال، لاستیک دارار ۴ پدال، لاستیک درار هلپ دار، لاستیک درار کمر شکن اشاره نمود که این موارد صرفا برای درآوردن لاستیک خودروهای شخصی مورد استفاده قرار می گیرد.

اما لاستیک درارها برای ماشین های سنگین نیز انواع خاص خودشان را دارند. از جمله دستگاه های لاستیک درارهای مناسب برای ماشین های سنگین می توانیم به مواردی مانند لاستیک درارهای ۱۴ تا ۲۶، ۱۴ تا ۲۸ اینج و ۱۴ تا ۳۰ اینچ اشاره کنیم که هر کدام این ها به ترتیب برای ماشین هایی مانند کامیون، خاور، اتوبوس، تریل و تراکتور و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.

البته نوع قوی تری از دستگاه های لاستیک دار نیز وجود دارد که آن ها منحصرا برای ماشین های فوق سنگین کارایی دارند و از برق سه فاز تغذیه می شوند. لاستیک درارها وسیله های تقریبا سنگینی هستند. بهترین این دستگاه ها محصول کشورهای بزرگی مانند ایتالیا، آمریکا، ترکیه و چین هستند که البته در بین این موارد، لاستیک درارهای چینی نسبت به سایر انواع، پرطرفدارتر می باشند.

اما به طور کلی،از معروف ترین و پرطرفدارترین برندهای لاستیک درار در کل دنیا می توانیم به مواردی همچون پولی، یوناید، اطلس، فلایینگ، آپو، اتک که در کشور ترکیه ساخته شده اند و کورکی محصول ایتالیا اشاره نماییم.

چگونه لاستیک خودرو را چک کنیم؟

چک کردن لاستیک خودرو می تواند شامل موارد مختلفی شود که مهم ترین فاکتور در این موارد، تنظیم باد درست و استاندارد برای لاستیک می باشد. به هر تنظیم باد لاستیک ها، تاثیر خیلی خیلی زیادی بر روی کیفیت عملکرد خودرو دارد.

قبل از هر چیزی باید دقت داشته باشید که باد لاستیک خودرو باید به اندازه باشد. چرا که باد زیاد و کم بادی لاستیک خودرو می تواند باعث خوردگی و از بین رفتن آج های لاستیک شود. چک کردن دوره ای باد لاستیک ها، یکی از مهم ترین کارهایی است که باید در جهت حفظ سلامت لاستیک خودرو انجام داد.

برای تنظیم باد لاستیک ها، ابتدا باید دقت کنید که در زمان تنظیم باد لاستیک ها، حتما آن ها سرد باشند. در واقع سازنده لاستیک ها PSI مناسب را برای لاستیک هایی که خنک هستند در نظر می گیرد. یعنی اینکه شما ابتدا باید اجازه دهید که لاستیک تان خنک شود و سپس برای تنظیم فشار باد آن اقدام کنید.

‏PSI یک فاکتور بسیار مهم برای خودروها است که معمولاً از طرف خود شرکت سازنده تعیین می شود. در واقع این عبارت تعیین کننده باد استانداردی است که لاستیک های خودرو باید داشته باشند. شما می توانید این عدد را در قسمت لبه درب ورودی راننده و یا در زیر کاپوت خودرو پیدا کنید.

در هنگام انتخاب لاستیک ها باید دقت داشته باشید که پی اس آی لاستیک با پی اس آی استاندارد خودرو همخوانی داشته باشد جون در غیر این صورت مشکلات مختلفی هم برای لاستیک و هم خودرو ایجاد خواهد شد.

البته به خاطر داشته باشید که پی اس آی درج شده بر روی لاستیک، حد اکثر  بادی است که شما می توانید برای لاستیک تنظیم کنید. پس باد تنظیم شده نهایی باید از این مقدار کمتر باشد.

بررسی فشار باد داخلی لاستیک ها با کمک فشار سنج، یکی دیگر از کارهایی است که باید برای چک کردن کلی لاستیک انجام دهید. دقت کنید که در شرایط مناسب، باد لاستیک ها تا یک ماه می تواند نرمال و به‌ اندازه باقی بماند. از این رو پیشنهاد می شود که حداقل هر ماه یک بار، باد تایرها را کاملا چک کنید تا در صورت بروز مشکل، خیلی سریع در صدد آن برآیید. به یاد داشته باشید که معمولا در شرایط دمایی خیلی سرد، باد لاستیک ها زودتر خالی می شود.

برای چک‌ کردن فشار باد لاستیک می توانید از دستگاه فشارسنج استفاده کنید. برای این کار ابتدا درب والف را بردارید، حالا قسمت ابتدایی فشار سنج را روی میله والف گذاشته و فشار دهید. حدود چند ثانیه اجازه دهید که فشار سنج بر روی میله والف بماند و باد خارج شود، در این شرایط است که فشارسنج می تواند مقدار بار موجود در لاستیک را اندازه گیری کند و شما متوجه شوید که این عدد استاندارد است یا خیر!

یادتان باشد که تنظیم بودن باد لاستیک از مهم ترین عوامل زمینه ساز در سلامت لاستیک است. به اندازه بودن این فاکتور می تواند از خوردگی و پوسیدگی خیلی زود لاستیک های خودروی شما جلوگیری کند.

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

 

بالانس چرخ خودرو یعنی چه؟

همه می دانیم که چرخ ها نقش بسیار مهمی را در حرکت و راحتی سواری خودروهای مختلف ایفا می کنند. اصطلاح بالانس نبودن لاستیک خودرو، یکی از مهم ترین اتفاقاتی است که می تواند برای لاستیک ها رخ دهد. عموما بحث بالانس نبودن چرخ خودرو، برای چرخ های جلو در سرعت های بالای هشتاد کیلومتر، خودش را نشان می دهد که اولین نشانه آن، لرزش فرمان می باشد.

اما به طور کلی، بالانس بودن، به معنای متعادل بودن است و با تکیه بر این توضیح، متوجه خواهیم شد که بالانس بودن چرخ های خودرو نیز به معنای در تعادل بودن چرخ ها با یکدیگر به لحاظ پخش وزن کلی خودرو بر روی آن ها می باشد. وقتی چرخ های یک خودرو بالانس نباشد، با احتمال خیلی زیاد، مشکل جدی برای کلیت کارایی خودرو رخ داده که حتماً باید پیگیری شود.

از جمله مهم ترین علائمی که می توانند دال بر بالانس نبودن چرخ های یک خودرو شوند، می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم :

  • خرابی زودرس قطعات
  • افزایش مصرف سوخت
  • فرسایش لاستیک
  • لرزش فرمان
  • شتاب و ترمزگیری ضعیف
  • کاهش پایداری خودرو

عموما بالانس کردن خودروها به دو روش مرسوم انجام می شود که این روش ها عبارت اند از روش های استاتیکی و دینامیکی. همان طور که از نام این دو روش پیداست، در روش استاتیکی، پیدا کردن نا متعادلی چرخ ها به صورت ایستا و در روش دینامیکی، این کار به صورت پویا انجام می شود که روش دوم دقیق تر بوده و طیف گسترده تری از ایرادات موجود و دلایل آن را رونمایی می کند.

در انتهای این بخش باید خدمت تان عرض کنیم که هیچ زمان دقیقی وجود ندارد که بتوانید بر طبق آن، تنظیم لاستیک ها و جلوگیری از عدم تعادل آن را انجام داد. اما پیشنهاد می شود که معمولاً هر شش ماه در میان برای چک نمودن وضعیت کلی چرخ ها، اقدام نمایید.

چرا باید لاستیک چرخ را بالانس کنیم؟

در قسمت بالا، سعی کردیم که اصطلاح بالانس چرخ ها را تعریف کنیم. در این تعریف راه های بالانس کردن چرخ خودرو و علائم عدم بالانس آن را نیز برای شما عزیزان ذکر کردیم. در این بخش قصد داریم تا شما را با دلایل بالانس لاستیک چرخ خودرو آشنا کنیم.

با تکیه بر علائم نشان دهنده بالانس نبودن چرخ های یک خودرو، در ادامه توضیح خواهیم داد که هر کدام از این علائم تا چه اندازه می توانند، پیامدهای مختلفی را به همراه داشته باشند:

1-لرزش فرمان: همان طور که می دانید، لرزش فرمان یکی از شایع ترین علائم عدم تعادل لاستیک خودرو می باشد. هر چقدر که سرعت بالاتر رود، لرزش فرمان نیز بیشتر شده و کنترل آن برای راننده سخت تر خواهد شد. از این رو، بالانس نبودن و در نتیجه لرزش فرمان ناشی از آن می تواند پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

2-خرابی زودرس قطعات: دومین علائم بالانس نبودن لاستیک های خودرو، خراب شدن زود قطعات خودرو است که در نتیجه می تواند ضررات مالی بسیار زیادی را بر روی دست صاحب خودرو بگذارد.

3-فرسایش لاستیک: سومین علامتی که می تواند دال بر بالانس نبودن چرخ های یک خودرو باشد، فرسایش سریع لاستیک است که این موضوع به مراتب می تواند هم ضرر مالی و اگر به آن رسیدگی نشود، مضرات جانی جبران ناپذیری را به بار آورد.

4-شتاب و ترمزگیری ضعیف: این موضوع، موضوع بسیار مهمی است که از بالانس نبودن چرخ ها پدید می آید. همه می دانیم که هر گونه اختلال در سیستم ترمز گیری خودرو، می تواند جان سر نشینان خودرو را در  موقعیت های مختلف به خطر بیندازد. پس بالانس نبودن چرخ ها نیز به مراتب منجر به ترمزگیری ضعیف و نهایتاً به خطر افتادن جان سر نشینان خودرو شود.

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

 

معرفی انواع لوازم آپاراتی و پنچرگیری

همه ما با آپاراتی ها و پنچرگیری ها آشنایی داریم و می دانیم که اکثرا این مکان ها سر و کارشان با لاستیک ها و قسمت های زیرین خودرو می باشد. مهم ترین ویژگی که آپاراتی ها و پنچرگیری ها دارند، یک چاله گود بزرگ است که عموماً در وسط محوطه تعبیه شده و خودرو باید بر روی آن قرار گیرد.

انواع لوازم آپاراتی و پنچرگیری می تواند طیف بسیار گسترده ای از وسیله ها و تجهیزات تعمیرگاهی خودرو را در بر گیرد. در واقع این وسایل به دو دسته تجهیزات ریز و تجهیزات درشت تقسیم می شوند.

منظور ما از جمله تجهیزات ریز، همان آچارها، پیچ گوشتی ها و غیره و امثال این موارد است. اما تجهیزات بزرگ تر شامل مواردی همچون ساکشن روغن موتور، ساکشن روغن گیربکس اتوماتیک، گریس پمپ (پمپ گریس)، واسکازین پمپ (پمپ واسکازین)، لاستیک درآر، دستگاه بالانس چرخ خودرو، کمپرسور باد یا پمپ باد، دستگاه باد نیتروژن یا مولد نیتروژن، دستگاه آپارات تیوپ، آپارات لاستیک و تیوپ، دستگاه آج زن لاستیک خودرو، دستگاه تنظیم باد اتوماتیک، جک سوسماری، جک روغنی، بکس بادی، انواع پیمانه های اندازه گیری، روغن موتور، جک سوسماری، بکس بادی، جعبه آچار، جعبه بکس، تلمبه روغن کش، بشکه ی روغن، انواع قیف تزریق روغن، درب قوطی روغن بازکن، آچار فیلتر انبر کلاغی، آچار فیلتر روغن زنجیری، آچار فیلتر روغن بازکن تسمه ای، آچار فیلتر انبر قفلی، کیت آچار فیلتر روغن، تاپ تیوپ، سرب بالانس، چکش بالانس، والف تیوبلس، سوهان و درفش پنچری، مینی سنگ یا سنگ انگشتی بادی، آچار والف باز کن، نخ تیوبلس، وصله پنچری، چسب پنچری، درجه باد روغنی، درجه باد، خرک یا پایه نگهدارنده خودرو، آچار چرخ، آچار چرخ گیربکسی، سوزن پنچری، آپارات قورباغه ای و دیگر ابزارآلات و لوازم آپاراتی و پنچرگیری می شود.

هر کدام از این ابزار، کارایی های خاص خودشان را دارند و وظیفه خاص خودشان را برای سرویس و تعمیر خودروهای مختلف انجام می دهند.

معرفی ابزارهای صافکاری ماشین

ابزارهای صاف کاری یک ماشین، از جمله مهم ترین و تخصصی ترین تجهیزات تعمیرگاهی خودرو به حساب می آیند. چرا که این پروسه، یعنی پروسه صافکاری بدنه یک خودرو، یک کار تخصصی است که ابتدا به تجربه استادکار و دوم به کیفیت و قابلیت ها و تخصصی بودن ابزار بستگی دارد. رایج ترین عباراتی که در پروسه صافکاری بدنه یک خود می شنویم، صافکاری با رنگ و صاف کاری بدون رنگ می باشد. هر کدام از این نوع صافکاری ها، ویژگی ها و قابلیت های خاص خودشان را دارند و به مراتب به ابزار خاص خودشان نیز احتیاج دارند.

ابزاری که برای صافکاری با رنگ مورد استفاده قرار می گیرند، شامل موارد زیر می شوند :

1-شاسی کش: شاسی کش ها ی نوع جرثقیل هستند که معمولا در مواردی که شاسی اتومبیل به شدت آسیب دیده، مورد استفاده قرار میگیرند. این مرحله ابتدایی ترین مرحله صاف کاری با رنگ می باشد.

2-سمباده: همه می دانیم که کار سمباده، تراشیدن و صاف کردن بخش آسیب دیده می باشد. سمباده ها در صاف کاری می توانند برقی و دستی باشند که هر کدام با توجه به میزان خسارت وارده، مورد استفاده قرار می گیرند.

3-دستگاه جوش: دستگاه جوش معمولاً برای ترمیم بخش های ریز آسیب دیده در خودرو مورد استفاده قرار می گیرد.

4-وسایل بتونه کاری: وسایل بتونه کاری برای زیرسازی رنگ و صافکاری ماشین مورد استفاده قرار می گیرند.

5-پمپ رنگ: برای پمپاژ کردن رنگ بر روی خودرو

6-پولیش: برای صاف کردن و براق کردن رنگ نهایی

7-خشک کن رنگ مصنوعی: برای خشک کردن بخش های رنگ شده به کار می رود.

اما ابزاری که در صاف کاری بدون رنگ مورد استفاده قرار می گیرند شامل موارد زیر می گردند:

  • مشتی و قالب تنه
  • میله های صافکاری
  • تگرگ کش چسبی
  • ابزار چوبی
  • دستگاه بدون رنگ مغناطیسی
  • دستگاه بدون رنگ هاتباکس
تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

 

تست سیستم برق و باتری ماشین چگونه انجام می شود؟

یکی از مهم ترین بخش های برقی خودرو را باطری خودرو تشکیل می دهد. از این رو سلامت این قطعه و تست سلامت آن تاثیر خیلی زیادی بر روی بقا و سلامت کلی سیستم برقی یک خودرو دارد. در این بخش ما قصد داریم تا به شما یاد دهیم که تست سیستم برق و باتری ماشین چگونه انجام می شود ؟

قبل از اینکه بخواهیم روش های ساده و سالم تست باتری را برای شما عزیزان شرح دهیم، ابتدا نیاز است بدانید که امن ترین کار ممکن برای تست باطری خودرو، مراجعه به یک مکانیک و متخصص این کار است.

اما اگر به هر دلیلی قصد دارید تا خودتان تست سلامت باطری بگیرید، بهتر است که روش های زیر را مد نظرتان قرار دهید :

1-نحوه تست باتری ماشین با مولتی متر:

در این روش شما به یک مولتی متر دیجیتالی و یا آنالوگ نیاز دارید تا با کمک آن بتوانید ولتاژ باطری داخل خودرو را اندازه گیری نمایید. البته اگر تمایل دارید که این عدد دقیق باشد، حتماً از یک مولتی متر دیجیتالی کمک بگیرید. برای تست سیستم برق با مولتی متر، ابتدا سوییچ ماشین را کامل ببندید، چراغ های ماشین را خاموش کنید، سیم مثبت مولتی متر را به قطب مثبت باطری و سیم منفی مولتی متر را با قطب منفی باطری وصل کنید.

حواستان باشد که کابل مثبت با قرمز و کابل منفی با مشکلی بر روی مولتی متر طراحی شده است. ولتاژ استاندارد در تست باطری سالم، چیزی حدود 12.66 ولت می باشد. اگر عدد نشان داده شده بر روی مولتی متر کمتر از این عدد باشد، حتما باطری شما ضعیف شده است.

2-طریقه تست باتری ماشین با دستگاه تستر:

این تست می تواند هم داخل ماشین و هم خارج ماشین انجام شود. در روش خارج از ماشین، باید دقیقاً مانند روش مولتی متر عمل کنید. اما برای تست باطری داخل ماشین، ابتدا باید سوکت کوئل را جدا کرده، حالا گیره‌ های دستگاه تستر را بر روی قطب های مثبت و منفی باتری وصل کنید. در این شرایط نور بالا و بخاری ماشین باید روشن بوده و به مدت ۱۵ ثانیه سوئیچ بر روی وضعیت استارت نگه داشته شود تا عدد نهایی پدیدار گردد.

روغن خودرو را چگونه بررسی کنیم؟

همه می دانیم که عملکرد دقیق موتور خودرو تا حد قابل توجهی به کیفیت روغن موتور خودرو بستگی دارد. به همین دلیل است که چک کردن روغن خودرو و بررسی آن به صورت دوره ای، یکی از مهم ترین کارهایی است که هر فرد باید به نوبه خود انجام دهد. دقت داشته باشید که ورود هر گونه آسیب به روغن موتور و یا کاهش و پایین آمدن آن از حد معمول، می تواند خطرات بسیار جدی را برای موتور به همراه داشته باشد.

در ادامه برای تان شرح خواهیم داد که چگونه می توانید روغن خودروی خود را بررسی کنید و از سلامت و اندازه آن اطمینان حاصل نمایید:

  • برای این کار، ابتدا نیاز است که خودرو را بر روی یک سطح صاف قرار دهید. این کار به این دلیل انجام می شود که سطح روغن خودرو در یک حد استاندارد و عادی، ثابت باقی بماند.
  • حالا باید منتظر بمانید که موتور خودرو خنک شود. چرا که گرم بودن روغن خودرو می تواند باعث انبساط روغن شود و مقدار آن را از حد معمول بیشتر نشان دهد.
  • حالا باید به دنبال میله تشخیص روغن موتور باشید. این میله معمولاً دسته ای زرد رنگ و یا نارنجی رنگ دارد و در کنار موتور خودرو قرار میگیرد. برای در دست گرفتن این میله، حتما یک دستمال و یا یک پارچه به همراه داشته باشید .
  • حالا با دستمالی که دارید، کل میله از روغن تمیز کنید و دوباره میل را داخل محفظه قرار دهید و دوباره خارج کنید.
  • اگر نگاهی به میله اندازه گیری روغن موتور بیندازید، متوجه می شوید که این میله در قسمت تحتانی خود، یک بخش اندازه گیری دارد که به صورت قسمت ماکسیموم MAX و مینیموم MIN، نشان داده شده اند. یک حد استاندارد از روغن موتور، باید به گونه ای باشد که خط روغن ما بین این دو حدود نشان داده شود. البته که این مقدار باید کمی به مقدار ماکسیسمم هم بیشتر باشد.
  • خوب! حالا که توانستید حد و مقدار روغن موتور را اندازه گیری کنید، نوبت به رنگ روغن موتور خواهد رسید. دقت کنید که روغن های موتور در ابتدا روشن و شفاف و طلایی هستند. این روغن ها بر اساس گذر زمان و و جذب آلودگی های موتور، تیره می شوند که این امر کاملاً طبیعیست. پس یادتان باشد که روغن شما باید تیره و از حالت ویسکوز و تقریباً چسبناک برخوردار باشد.

تجهیزات تعمیرگاهی خودرو

 

جمع بندی و نتیجه گیری

در انتها باید خدمت تان عرض کنیم که امروزه، همه خانواده ها و همه افراد جامعه، حداقل یک خودرو در پارکینگ خانه خود دارند. تسلط بر دانش خودرو تا حد شناخت و آشنایی با تجهیزات تعمیرگاهی خودرو و برخی از سلسله مراتب چک نمودن سلامت کلی خودرو، از مهم ترین موارد است که می تواند در حفظ جان و مال افراد به واسطه عملکرد خودرو، تاثیرگذار باشد.

ما در این مقاله سعی کردیم تا به صورت کاملاً جزئی و تخصصی، به معرفی انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو بپردازیم. آشنایی با این موارد به شما کمک می کند تا در مواقعی که به مکانیکی و یا متخصص مکانیک خوبی دسترسی ندارید، خودتان بتوانید، شرایط را کنترل کنید.

علاوه بر آن شناخت انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو، تا حد قابل توجهی برای کسانی که قصد راه اندازی مکانیکی و یا جایگاه های تعمیر خودرو را دارند، مهم و واجب است. البته که این موارد تنها بخش کوچکی از دنیای متنوع و مختلف انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو می باشد. چرا که سیستم تعمیرات کلی ماشین، از ریزترین قسمت آن آغاز شده و تا بزرگ ترین و وسیع ترین بخش های آن نیز می رسد و هر کدام از این بخش های نیز، تجهیزات خاص خودشان را نیاز خواهند داشت.

البته یک سری تجهیزات هستند که در تمامی مراحل ثابت اند که تقریباً همه ما با آن ها آشنایی ابتدایی داریم. امیدواریم که این محتوا توانسته باشد، شما عزیزان را در مسیر آشنایی با انواع تجهیزات تعمیرگاهی خودرو، یاری کرده و اثربخشی کافی را داشته باشد.

این مقاله ادامه دارد…..