چرا باید از دستگاه انژکتور شور استفاده کنیم؟
انژکتور یا سیستم پاشش سوخت از قطعات مهم در خودرو به شمار می رود. انژکتور وظیفه پاشش سوخت به درون سیلندر را بر عهده دارد. در اثر احتراق، سوخت به انرژی تبدیل شده و باعث حرکت خودرو می شود. پس از مدتی استفاده از انژکتور، رسوبات سوخت باعث گرفتگی سوراخ آن می شوند.
این گرفتگی عملکرد انژکتور را مختل می کند. در چنین مواقعی بهترین راه حل، تعمیر و سرویس کردن آن می باشد. این کار توسط دستگاهی به نام انژکتور شور انجام می شود. برای آشنایی بیشتر با دستگاه انژکتور شور تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
معرفی دستگاه انژکتور شور
یکی از کاربردی ترین تجهیزات تعمیرگاهی، دستگاه پیشرفته ی انژکتورشور است. انژکتور شور یا سوزن شور، همانطور که از نام آن بر می آید، دستگاهی برای بررسی عملکرد انژکتور، شستشو و رسوب زدایی آن است. این دستگاه می تواند کل سیستم سوخت از جمله دریچه گاز، نازل سوخت و محفظه احتراق را نیز تمیز کند. دستگاه های انژکتور شور انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها را در بخش بعد معرفی خواهیم کرد.
دستگاه انژکتور شور علاوه بر موارد گفته شده امکانات دیگری نیز دارد. از جمله اندازه گیری مقاومت و تست نشتی انژکتور ها، شستشوی کاربراتور و دریچه گاز و استپر موتور، تست دمای آب و فشار هوا، تست اکسیژن دریچه گاز، تنظیم فشار پمپ، شستشوی اتوماتیک و غیر اتوماتیک، شستشو با امواج اولتراسونیک و … .
آیا انژکتور خودرو نیاز به شستشو دارد؟
به طور کلی تشخیص کثیف بودن انژکتور خودرو کار دشواری است. در خودروهای مدرن سنسورهایی وجود دارد که نسبت سوخت به هوا را تنظیم و اصلاح می کنند و با رفع مشکلات جزئی، راننده متوجه موردی در خودرو نخواهد شد. به همین دلیل، گرفتگی و کثیفی انژکتور در مراحل اولیه بدون دستگاه انژکتور شور، قابل تشخیص نیست. اما زمانی که شدت آلودگی و گرفتگی خیلی بالا باشد، مشکلاتی در موتور خودرو ایجاد می شود که در ادامه به آن می پردازیم.
- ریپ زدن و تاخیر در شتاب گرفتن موتور خودرو.
- وجود لرزش و شنیده شدن صداهایی از موتور. این مشکلی زمانی ایجاد می شود سوخت و هوا با ترکیب نامتناسبی (هوای زیاد نسبت به سوخت) با هم مخلوط شوند. این مورد باعث احتراق ناقص و در نتیجه کاهش آنی قدرت موتور می شود.
- کاهش قدرت و شتاب اولیه خودرو. همانطور که می دانید موتور برای احتراق نیاز به میزان مناسبی از سوخت دارد. در صورتی که عمل احتراق به درستی انجام نشود، عملکرد موتور خودرو کاهش می یابد.
- توقف ناگهانی موتور خودرو. زمانی که انژکتور به درستی وظیفه پاشش را انجام ندهد باعث افت دور موتور می شود و به دنبال آن خودرو دچار واماندگی خواهد شد.
- افزایش آلایندگی و مصرف سوخت
با مشاهده هر کدام از موارد بالا، می توان نتیجه گرفت که انژکتور کثیف است و نیاز به شستشو دارد. تعویق در تمیز کردن آن نیز مشکلات زیادی از جمله کاهش راندمان خودرو، مصرف بالای سوخت و آلایندگی بیش از حد بوجود می آورد. با کمک دستگاه انژکتور شور می توان عملکرد انژکتور را بررسی کرده و از سلامت آن مطمئن شد. در صورت نیاز به پاکسازی، عملیات شستشو و رسوب زدایی توسط این دستگاه پیشرفته انجام می شود.
بسته به میزان رانندگی در ترافیک و عادات رانندگی توصیه می شود که پس از طی مسافت حدود 40 تا 50 هزار کیلومتر، اقدام به شستشوی انژکتور خودروی خود بفرمایید.
بیشتر بخوانید: رادیاتور شو خودرو چیست و چرا اهمیت دارد؟
انواع دستگاه انژکتور شور خودرو
مدل های مختلف دستگاه های انژکتور شور در بازار موجود است. این دستگاه ها بر اساس نوع، مدل، برند، قیمت و … با هم قابل مقایسه هستند. در ادامه انژکتور شور ها را بر اساس کارایی آن ها تقسیم بندی می کنیم:
- دستگاه انژکتورشور 4 سیلندر(4 کانال)
- کیت انژکتور شور 6 سیلندر (6 کانال)
- انژکتور شور 8 سیلندر(8 کانال)
- انژکتورشور درجا ( انژکتورشور روکار )
- دستگاه انژکتورشور اولتراسونیک
در بین انواع دستگاه های انژکتور شور موجود در بازار، مدل 6 سیلندر آن جز پر فروش ترین و پرطرفدارترین نمونه در مراکز خدمات خودرو می باشد.
مزایای استفاده از دستگاه انژکتور شور
- افزایش قدرت خودرو
- افزایش طول عمر موتور
- زدودن رسوبات انژکتور و کل سیستم سوخت
- موثر در عملکرد خودرو
- جلوگیری از مصرف بی رویه سوخت
- کاهش آلایندگی خودرو
- روانکاری موتور و استارت
- تست و ارزیابی انژکتور
- امکان تنظیم فشار تمیزکاری بر اساس نیاز
اجزای تشکیل دهنده سیستم انژکتور شور
- اتصالات دو شاخه
- موتور
- فیلتر CFS
- صفحه نمایشگر و صفحه کلید
- نمایشگر فشار دستگاه
- اولتراسونیک
- سیلندر های شستشو
- موارد شستشوی انژکتور
- لوله های ورود و خروج مواد شستشو
- شیر تخلیه مخزن
- تست استپر موتور
- تست سنسور اکسیژن
- مخزن سوخت
آموزش کار با دستگاه انژکتور شور
شستشو اتوماتیک انژکتور:
هدف از شستشوی اتوماتیک، بررسی مقاومت انژکتور، نحوه و جهت پاشش، حجم مایع پاشیده شده و در نهایت شستشو انژکتور ها است. شسشتو اتوماتیک با تحت نظارت مکانیک متخصص انجام شود. زیرا برای بررسی انژکتور، آن را در دور موتور های مختلف و زمان های متفاوت امتحان می کنند.
شستشو دستی انژکتور:
روش شستشو دستی مشابه روش شسشتو اتوماتیک انژکتور است. اما همانطور که از نامش پیداست، فاکتورهایی مانند دور موتور، سرعت پاشش و مدت زمان شستشو، بصورت دستی و توسط کاربر تنظیم می شوند.
شستشو التراسونیک انژکتور:
در شستشوی التراسونیک با دستگاه انژکتور شور ابتدا انژکتور را درون حمام (محفظه مخصوص) التراسونیک قرار می دهند. این دستگاه با استفاده از امواج ماوراء صوت آلودگی های قطعه را پاک می کند. این امواج ارتعاشاتی در محلول ایجاد می کند که باعث می شود ذرات چسبیده به انژکتور، از آن جدا شوند. این روش در شستشو انژکتورهای معیوب کاربرد دارد.
نکات ایمنی در کار با انژکتور شور
- از مواد شوینده مناسب واستاندارد برای شستشوی انژکتور خودرو استفاده کنید.
- هنگام کار با دستگاه و مواد شوینده، استفاده از دستکش فراموش نشود.
- مواد شوینده انژکتور با مواد شوینده مخصوص آلتراسونیک متفاوت است و نباید با هم ترکیب شوند.
- دقت داشته باشید که زمانی که محلول شستشو تیره شد، باید تخلیه شود و با مواد جدید جایگزین شود.
- حتما قبل از شروع به شستشو، انژکتور را ارزیابی کنید و از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
- کشیدن سیگار و روشن کردن فندک در مجاورت دستگاه انژکتور شور ممنوع است.
- نحوه کار با انژکتور شور نسبتا پیچیده است و باید توسط فرد متخصص و ماهر انجام شود.
بیشتر بخوانید: دستگاه ساکشن روغن چیست و چه کاربردی دارد؟
جمع بندی
انژکتور قطعه ای مهم در عملکرد خودرو است. متاسفانه سوخت هایی که در خودرو استفاده می کنیم کیفیت مناسبی ندارند. وجود ذرات ناخالصی در سوخت خودرو باعث تجمع رسوب در انژکتور خودرو می شود و عملیات پاشش سوخت را با مشکل مواجه می کند. شما می توانید با صرف هزینه ای مناسب، انژکتور خودروی خود را به طور دوره ای با استفاده از دستگاه انژکتور شور سرویس کنید. اگر انژکتور شما مشکلی داشته باشد، با این دستگاه به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.